5 yaşındaki Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından ‘çapraz bulaşma’ uyarısı

Gıda Zehirlenmesi Uyarısı: Hijyen Şart!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda beş yaşındaki Ece Melisa Mercankaya ve Servet Polat‘ın kumpir yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybettikleri olayı değerlendirdi. Toprak, bu tür durumların genellikle çapraz bulaşma ile meydana geldiğini belirtti. Pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini vurgulayan Toprak, bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini ifade etti.

Belçika’dan Tatil Yapan Ailede Yaşanan Olay

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen aileden Cihan Mercankaya ve ailesi, İzmir’deki bir restoranda yedikleri yemek sonrası rahatsızlandı. Küçük kızları Ece Melisa Mercankaya, besin zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Otopsi sonucunda Ece Melisa’nın pankardit nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlendi. Öte yandan, İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat’ın da benzer bir şekilde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesinden hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Hijyenik Koşullar Önemli!

Uğur Toprak, yaşanan bu acı olaylardan sonra dikkatleri hijyenik koşullara çekerek, tükettiğimiz yerlerin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerin hijyen belgelerine ve işletme kayıtlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinin genellikle yeteri kadar pişmemiş veya hijyenik olmayan ürünlerden kaynaklandığını söyleyen Toprak, halkı bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.

Çapraz Bulaşma ve Besin Zehirlenmesi

Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini belirtti. Pişmiş etle çiğ sebzelerin aynı ekipmanlarla kesilmesi durumunda gıda zehirlenmesinin meydana gelebileceğini ifade eden Toprak, bu durumda ortaya çıkan belirtilerin ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, bol su içilmesinin ve gerekli durumlarda hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

Mounjaro: Etkisi de büyük bedeli de! Süper iğne mi, pahalı rüya mı?

2022’de Amerian İlaç ve Gıda Dairesi onayı alan (FDA) tirzepatid, tıp literatüründe “ikili hormon mimeti” olarak anılıyor. Ama kullanıcılar ona tek bir ad veriyor: süper iğne. Haftada bir kez karnına yapılan bu enjeksiyon, sadece mideyi değil, zihni de susturuyor. Yemek düşüncesi buharlaşıyor. Açlık değil, arzu bastırılıyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

‘Midesini üşüttü’ diye geçiştirmeyin! Çocuklar için tehlike işareti, basit karın ağrısı değil

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!