Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlıların Fiziksel Aktivite ve Egzersizle Kronik Hastalık Riski Azalıyor!

Uzmanlar, yaşlılık döneminde sağlığın korunmasının fiziksel aktivite ile mümkün olduğunu belirtiyor. Yaşlı Bakımı Programı’ndan Dr. Büşra Kul, yaşlılara yönelik egzersizlerin kronik hastalık riskini azalttığını ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Yaşlı Bakımı Programı Öğr. Gör. Dr. Büşra Kul, yaşlıların sağlık durumunun korunması ve günlük yaşamlarının bağımsız şekilde sürdürülmesinin önemini vurgulayarak, fiziksel aktivite ve egzersizin yaşlılık dönemindeki kritik rolüne dikkat çekiyor.

Yaşlılar için Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Önemli

Dr. Büşra Kul, yaşlılıkta sağlığın korunmasının öneminin altını çizerek, fiziksel aktivitenin kritik rol oynadığını belirtiyor. Sağlık durumunun korunması ve yaşam kalitesinin artırılması için düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizlerin hem bedensel hem zihinsel sağlığa katkı sağladığını ifade ediyor. Yaşlılara yönelik egzersiz programlarının, kronik hastalık riskini azaltmanın yanı sıra yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçladığını belirtiyor.

Zihinsel Gerileme Azalıyor…

Dr. Büşra Kul, yaşlıların sağlığına katkı sağlayacak aerobik egzersizlerin zihinsel gerilemeyi azaltacağını, esneklik ve denge egzersizlerinin düşme riskini azaltacağını, ev işleri ve bahçecilik gibi farklı egzersiz türlerinin ise zihinsel sağlığa olumlu etkisi olacağını öneriyor.

Sağlıklı Yaşlanma Fiziksel, Zihinsel ve Sosyal Sağlığı Kapsıyor

Dr. Büşra Kul, sağlıklı yaşlanmanın fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel ve sosyal sağlığın da önemini vurguluyor. Farklı aktivitelerle aktif bir yaşamın mümkün olduğunu ve böylece yaşam kalitesinin artabileceğini belirtiyor.

Yaşlı Sağlığında Uyku Kalitesi Önemli!

Yaşlı bireylerin sağlıklı uyku düzeni için düzenli uyku saatlerine, gündüz uykularından kaçınmaya ve ağır yemeklerden kaçınmaya dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Büşra Kul, uyku hijyeninin, uyku ortamının düzenlenmesinin ve uyku saatlerinin planlanmasının önemine değiniyor.

Düşmeler Önlemlerle Azaltılabilir!

Dr. Büşra Kul, yaşlılarda düşme olaylarının basit çevresel önlemler ve uygun egzersiz programlarıyla önlenebileceğini belirtiyor. Ev ışıklandırmasından kaymaz paspaslara kadar çeşitli önlemler alınabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.