Depremzede anneden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı: Kayıp çocuklarımızı bulun, bizi unutmayın!

Hatay’ın Samandağ ilçesinde depremde kaybettiği kızı Handan Karaca’nın akıbetini soran İlhan Balıkçı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Kayıp çocuklarımızı bulsunlar, Yeter artık dayanamıyoruz, el uzatsınlar bize. Lütfen Cumhurbaşkanımız bizi terk etmeyin. Sandığa geldiğiniz zaman bizi unutmuyorsunuz şu anda da bizi unutmayın” dedi. Depremzede Nesrin Karasuva da “İyileştiğimizi düşünüyor olabilirler ama bizler daha iyileşmedik. Yaramız dünkü gibi daha. Saat 04.16’da yataklarımızda, saat 04.17’de ise enkazın altındaydık. İnsanlarımız hala çadırlarda. İnsanlarımız hala acı çekiyor. Kadınlarımız perişan durumda. 2023 6 Şubat saat 04.17’deyiz daha” dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 il büyük bir yıkıma uğramış, en az 53 bin 725 kişi hayatını kaybetmiş, 107 bin 213 kişi de yaralanmıştı. En büyük yıkımın meydana geldiği şehir ise Hatay olarak kayıtlara geçti.

“Kızımın bulunmasını istiyorum ve bir mezar yapmak istiyoruz”

Depremin ikinci yılında Hatay’ın Samandağ ilçesinde depremzedeler ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

Depremde kızı Handan Karaca’yı kaybeden ve akıbetini hala öğrenemeyen İlhan Balıkçı, “Kızım bir yıllık evliydi. Eski devlet hastanesinde bulunamadı depremde. Kızımın bulunmasını istiyorum ve bir mezar yapmak istiyoruz. Yetkililerden herkese, Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum buradan. Kayıp çocuklarımızı bulsunlar, yeter artık dayanamıyoruz, el uzatsınlar bize. Lütfen Cumhurbaşkanımız bizi terk etmeyin. Sandığa geldiğiniz zaman bizi unutmuyorsunuz şu anda da bizi unutmayın” dedi.

“Hiçbir şey değişmedi bizim için. 2023 6 Şubat saat 04.17’deyiz daha”

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Samandağ’da hiçbir şeyin değişmediğini vurgulayan Nesrin Karasuvan, “İyileştiğimizi düşünüyor olabilirler ama bizler daha iyileşmedik. Yaramız dünkü gibi daha. Saat 04.16’da yataklarımızda, saat 04.17’de ise enkazın altındaydık. İnsanlarımız hala çadırlarda. İnsanlarımız hala acı çekiyor. Kadınlarımız perişan durumda. Kısacası hiçbir şey değişmedi bizim için. 2023 6 Şubat saat 04.17’deyiz daha” dedi.

Ağabeyi, yeğeni, teyzesi, halasının torunları, öğrencileri, komşuları ve dostlarını kaybettiğini ifade eden Karasuvan, ağabeyinin tüp bebek yöntemiyle evlendikten 13 yıl sonra çocuk sahibi olduğunu ancak depremde ağabeyi ve 14 yaşındaki kızının yaşamını yitirdiğini anlatarak şunları söyledi:

“Sabah uyanıyoruz ki Meryem ile babası hayatta değil”

“Söyleyecek söz bulamıyorum. Boğazım düğümleniyor. Meryem tüp bebek çocuğu. Meryem 13 yıl sonra dünyaya geldi. Çok başarılıydı, burslu bir öğrenciydi, hayali doktor olmaktı. Aynı zamanda çok iyi bir halk oyunları oyuncusuydu. Yarışmada derece yapan bir öğrenciydi. 22 Şubat’ta Meryem’in halk oyunları yarışması olacaktı. Meryem’e annesi ‘Kızım sabah sınavın olacak kalk yat’ diyor. Meryem de ‘Anne ne olur biraz arkadaşlarımla mesajlaşayım’ diyor ve mesajlaşıyor. Arkadaşlarından edindiğim bilgiye göre saat 02.10’a kadar mesajlaşıyorlar ve sabah uyanıyoruz ki Meryem ile babası hayatta değil. Enkazın altında kalmışlar. İki gün sonra onları enkazın altından çıkarıyoruz ve iç kanamadan gitmişler. Dolayısıyla o an bizim için yaşam bitmişti, Meryem için de bitmişti ve herkes için bitmişti. Duygu yüklüyüz. İyileştiğimizi düşünmüyorum. İnşallah bir daha böyle bir asrın felaketi ile karşı karşıya gelmeyiz ve hiçbir anne, baba, kardeş, çocuk ağlamaz. Umarım tekrar enkazın altından çığlık sesleri duymayız.”

Depremin ardından İstanbul’dan Samandağ’a yerleşti: “Samandağ’dan, Antakya’dan, deprem bölgelerimizden vazgeçmeyeceğiz”

İstanbul’da yaşayan ve depremin haberini alır almaz Hatay’a geldiğini söyleyen Emre Can Coşkun, “7 Şubat’ta Antakya’ya, 9 Şubat’ta ise Samandağ’a geldik. Ben 9 Şubat 2023 yılında buraya taşındım. İki yıldır Samandağ’dayım. İki yıldır tüm deprem bölgesi için, Hatay için, Maraş için, Antep için ve diğer tüm şehirlerimiz için elimizden geldiğince dayanışmayı, yurttaşlarımıza omuz olmayı, bir arada durmayı büyütmeye çalışıyoruz. Bu kimi zaman yaşam alanlarımıza dökülen molozlara karşı mücadelemiz oldu. Bu kimi zaman kaynak kitaplarla, kırtasiye malzemelerine ulaşamayan küçüklerimize; sınava hazırlanan gençlerimize kaynak kitap oldu, kalem oldu, silgi oldu. Kimi zaman birlikte durmanın, mücadele etmenin, memleket için bir şeyler yapabilmenin onurunu, gururunu hep birlikte anlayabilmek, hissedebilmek oldu. Samandağ’dan, Antakya’dan, tüm deprem bölgelerimizden vazgeçmeyeceğiz. Elimizden geldiğince bu ülkeyi yaşanılabilir hale getirene kadar devam edeceğiz.”

“Hiçbir sorumlunun hesap vermediği gibi bir de her gün buradaki yaşamı zorlaştırdılar”

Samandağlı Çağla Cemali ise şunları söyledi:

“İki yılın sonunda her günü bir afet gibi yaşadık, katliam gibi yaşadık. Hiçbir sorumlunun hesap vermediği gibi, tüm kamu görevlilerinden hesap sorulmadığı gibi bir de her gün buradaki yaşamı zorlaştırdılar. Samandağ’da tek bir ev dahi teslim edilmedi. Bunu bahane ederek ‘Rezerv Yasası’ ile topraklar yağmalanıyor. Bugün Mağaracık, Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıfköy, Hıdırbey ve Kurtderesi mahallelerinde de insanların tapularına gaspla el koyarak burayı işgal ediyorlar. Bu savaş hukuku diye düşünüyoruz. Çünkü bugüne kadar bizim için herhangi bir adım atılmadı, karşımızda durdular. Sürece dahil de edilmiyoruz. Bugün barınma sorunu en ciddi sorunlarımızdan biri. İnsanlar konteyner kentlerde çok büyük sorunlarla karşılaşıyor. Biz depreme dayanıklı, ücretsiz ve kültürel yapımıza uygun evler talep ediyoruz ve bu mücadeleyi büyütüyoruz şu an.”

“Bugün yine aynı şekilde insanlar yalnız bırakılmış”

Depremden sonra eğitimi için başka bir şehre gitmek zorunda kaldığını kaydeden Eda Kurtuluş da şunları dile getirdi:

“İki sene önce nasıl bir denetimsizlik sonucu kayıp yaşandıysa, bir felaketin üzerine bir felaket daha yüklendiyse bugün yine aynı şekilde insanlar yalnız bırakılmış. Yine hizmet yok. Devlet elini ayağını çekmiş buradan. İnsanlar tekrardan yaşamı normalleştirmeye çalışıyor. İnsanların acılarını dahi yaşamaya vakti kalmadı. Zaten enflasyondan her yerin etkilendiği gibi burası 10 katı etkileniyor. Yıkılmış bir kentte ulaşım da çok kötü, eğitim olanakları da kısıtlı, insanlar okumak için, yaşamak için başka şehirlere gitmek zorunda kaldılar. Ben de onlardan biriyim. 6 Şubat için geldim ama buranın bu kadar kendi haline bırakılmasına ve terk edilmesini gördükçe çok sinirleniyorum. İnsanların öfkesi daha dinmedi. Biz burayı tekrardan ayağa kaldırmaya, yaşatmaya ve artık denetimsizlikten, ihmalsizlikten ölmemeye çalışıyoruz. Bütün Türkiye’nin de yangında, depremde, herhangi bir denetimsizlikte ya da ihmalde ölebilme ihtimalinin olduğunu bilerek bu tür yaşanan felaketlere göz yummamasını, hesap sormasını ve yanımızda olmasını bekliyoruz.” (ANKA)


Baletler neden paytak yürür ve neden pointe çıkmaz?



Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Sosyal medyadan suç örgütü liderine küfür edip “beni vuramadınız” diye paylaşım yaptı, evinin önünde öldürüldü

TIKLAYIN | Eski ve yeni milletvekilleri trafikte cezadan ömür boyu muaf tutulacak!

TIKLAYIN | Arda Güler’e sert eleştiri: Türk oyuncuda gereğinden fazla kalite var ama yeterli fedakarlık ve taktik düzen yok

TIKLAYIN | Fatih Portakal, sunuculuğu bırakıyor: Yeter artık, benim için bitti; emekli olup İzmir’e döneceğim

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: “Sorumluluk alma, fedakârlık yapma” zamanı

TIKLAYIN | Ferdi Tayfur’un vasiyeti açıklanmıştı, kızı kayyım talebinde bulundu

 

 

Related Posts

İzmir’de dehşet: Eşini öldürüp intihar etti

İzmir’de bir kişi tartıştığı eşini tabancayla öldürüp, yaşamına son verdi.

Güvenlik skandalları bitmiyor: Boeing kâbusu büyüyor! Son yaşanan kazalar kafaları karıştırdı | ‘Böyle bir sorun yaşanması kabul edilemez’

Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Boeing, bir kez daha ölümcül bir kazayla gündemde. Bu kez Hindistan’da yaşanan kaza, şirketin 787 Dreamliner modelinin karıştığı ilk ölümcül kaza olarak kayıtlara geçti. Ayrıca Boeing’in son yıllarda yaşadığı güvenlik ve kalite sorunlarını ise yeniden dünya gündemine taşıdı.

Kuzey İrlanda’da sokaklar alev alev! Göçmen karşıtı protestolar 3. gününde

Kuzey İrlanda’nın Ballymena kasabasında başlayan göçmen karşıtı protestolar 3. gününde sürdü. Kaosa neden olan olaylarda, 17’si polis olmak üzere 32 kişi yaralandı.

İsrail’in Patriot hamlesi ters tepti: İki dev de rahatsız

İsrail’in Ukrayna’ya ABD yapımı Patriot hava savunma sistemleri gönderdiğine dair açıklamalar, Moskova ile Tel Aviv arasındaki hassas diplomatik dengeyi yeniden sorgulattı. İsrail’in Kiev Büyükelçisi Mikhail Brodsky’nin bu yöndeki açıklamaları, İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından hızla yalanlansa da inandırıcı bulunmadı…

Trump’dan Orta Doğu açıklaması: ABD Ordusu zafer üstüne zafer kazanacak

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin bazı personelini Orta Doğu’dan geri çekme kararından saatler sonra, “İlerleyen günlerde ABD Ordusu’nun zafer üstüne zafer kazanacağına her zamankinden daha fazla inanıyorum.” açıklaması yaptı.

Suriye’de kadınlar için plajlarda haşema giymek zorunlu oldu: Beş yıldızlı otellerde mayo serbest kaldı

Suriye’de kadınlara yönelik plaj giyim kuralları değişti. Kamuya açık plajlarda haşema zorunlu hale getirildi. Yeni yönetmelik kararı sonrası kıyafet denetimlerinin cankurtaran ve plaj görevlilerince yapılacağı açıklandı. Beş yıldızlı otel ve plajlarda ise mayo kullanımı serbest bırakıldı.