Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

İzmir’de dehşet: Eşini öldürüp intihar etti

İzmir’de bir kişi tartıştığı eşini tabancayla öldürüp, yaşamına son verdi.

Güvenlik skandalları bitmiyor: Boeing kâbusu büyüyor! Son yaşanan kazalar kafaları karıştırdı | ‘Böyle bir sorun yaşanması kabul edilemez’

Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Boeing, bir kez daha ölümcül bir kazayla gündemde. Bu kez Hindistan’da yaşanan kaza, şirketin 787 Dreamliner modelinin karıştığı ilk ölümcül kaza olarak kayıtlara geçti. Ayrıca Boeing’in son yıllarda yaşadığı güvenlik ve kalite sorunlarını ise yeniden dünya gündemine taşıdı.

Kuzey İrlanda’da sokaklar alev alev! Göçmen karşıtı protestolar 3. gününde

Kuzey İrlanda’nın Ballymena kasabasında başlayan göçmen karşıtı protestolar 3. gününde sürdü. Kaosa neden olan olaylarda, 17’si polis olmak üzere 32 kişi yaralandı.

İsrail’in Patriot hamlesi ters tepti: İki dev de rahatsız

İsrail’in Ukrayna’ya ABD yapımı Patriot hava savunma sistemleri gönderdiğine dair açıklamalar, Moskova ile Tel Aviv arasındaki hassas diplomatik dengeyi yeniden sorgulattı. İsrail’in Kiev Büyükelçisi Mikhail Brodsky’nin bu yöndeki açıklamaları, İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından hızla yalanlansa da inandırıcı bulunmadı…

Trump’dan Orta Doğu açıklaması: ABD Ordusu zafer üstüne zafer kazanacak

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin bazı personelini Orta Doğu’dan geri çekme kararından saatler sonra, “İlerleyen günlerde ABD Ordusu’nun zafer üstüne zafer kazanacağına her zamankinden daha fazla inanıyorum.” açıklaması yaptı.

Suriye’de kadınlar için plajlarda haşema giymek zorunlu oldu: Beş yıldızlı otellerde mayo serbest kaldı

Suriye’de kadınlara yönelik plaj giyim kuralları değişti. Kamuya açık plajlarda haşema zorunlu hale getirildi. Yeni yönetmelik kararı sonrası kıyafet denetimlerinin cankurtaran ve plaj görevlilerince yapılacağı açıklandı. Beş yıldızlı otel ve plajlarda ise mayo kullanımı serbest bırakıldı.